lauantai 6. huhtikuuta 2013

Pakolaisuus

Pakolaisuus Suomessa

Suomeen tulee pakolaisia Kongon demokraattisen tasavallan kansalaisia Ruandasta, irakilaisia Syyriasta ja Jordanista, myanmarilaisia Thaimaasta sekä afganistanilaisia Iranista. Oleskeluluvan voi hakea jos oleskelee kotimaan tai pysyvän asuinmaasi ulkopuolella jos perustellusti kykenee joutuvansa siellä vainotuksi:
- Alkuperän
- Uskonnon
- Kansalaisuuden
- Tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai
- Poliittisen mielipiteen vuoksi.
Turvapaikan hakeminen edellyttää, että hakijan pelon vuoksi hakija on haluton turvautumaan kyseisen maan turvaan.

Kotouttaminen ja kotoutuminen

Maahanmuuttajan oletetaan sopeutuvan suomalaiseen yhteiskuntaan, omaksuen uusia tietoja, taitoja ja elämäntapoja, jotka edesauttavat osallistumaan uuden kotimaan elämään. Toiset kotoutuvat helposti, toiset tarvitsevat kotoutumiseen enemmän aikaa ja kotouttamistoimia. Suomen tai ruotsin kielen taito ja tieto suomalaisesta yhteiskunnasta ovat kotoutumisen edellytyksiä.
Kotouttamistoimien tavoitteena on Suomeen muuttaneen henkilön tutustuttaminen yhteiskunnallisiin oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Viranomaiset auttavat kieltenopinnoissa ja työpaikan saamisessa.

Dublinin sopimus

Wikipedia:

”Turvapaikan hakijoilla on oikeus turvapaikkamenettelyyn, jossa päätetään ovatko he vainon uhreina avun tarpeessa. Jotta turvapaikanhakijat eivät voisi aloittaa turvapaikkamenettelyä uudelleen toisessa jäsenmaassa, Dublinin sopimuksessa määrätään, että turvapaikkahakemus käsitellään ainoastaan yhdessä jäsenvaltiossa. Sopimuksessa määrätään myös, mikä jäsenvaltio kulloinkin on vastuussa. Periaatteessa turvapaikkahakemus käsitellään siinä EU:n jäsenvaltiossa, johon turvapaikan hakija on ensimmäisenä tullut, lukuun ottamatta tilanteita, joissa toinen valtio on jo myöntänyt oleskeluluvan, viisumin tai kauttakulkuviisumin.”

Ps: Tämä oli näköjään pujahtanut väärään portfolioon... Niin siinä käy kun levittää kahden kurssin paperit lattialle ja etsii sieltä tekemättömät tehtävät... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti