lauantai 6. huhtikuuta 2013

Malmikaivos

(No mie vähän mietinkin miten kaivostoiminta liittyy hazardeihin... Tämäkin siirretty turvaan väärästä portfoliosta)



Lappeenrantaan nykyisin kuuluva Ylämaa on tullut maailmalla tutuksi maailmalla ainutlaatuisen labradoriitin; Spektroliitin, ansiosta. Tämä ainoa puhtaasti suomalainen jalokivi on nimetty Etelä-Karjalan maakuntanimeksi kansanäänestyksessä 1999.

Spektroliitti-nimellä kulkevaa labradoriittiä löytyy vain Ylämaalta ja siinä olevan erityisen kirkkaan värin johdosta se erotetaan muista labradoriiteistä. Kivilajia pidetään yhtenä maailman kauneimpana korukivenä ja sen loisteen ympärille on perustettu Ylämaan matkailun perusta. Spektroliittiä pidetään erityisenä myös sen värien vaihtelun johdosta ja sillä uskotaan olevan parantavia kykyjä.

Ylämaalta louhitaan myös rakennustarkoituksiin käytettävää graniittia, mikä yhtä lailla on ansainnut maineensa maailmalla ja se sopii hyvin sisustamiseen. Esiintymän löysi Pekka Laitakari välirauhan aikaan Salpalinjaa rakentaessa. Tällä hetkellä Ylämaalla arvioidaan olevan noin 10-15 käytössä olevaa louhosta.

Spektroliitin kaivauksien jäljiltä on Ylämaalle jäänyt suuria maisemaa muokkaavia tyhjiä louhoksia tai kivikasoja. Joihinkin käyttämättömiin louhoksiin on kasaantunut vettä ja niistä on muodostunut omia täysin kirkasvetisiä järviä. Suurten kivikasojen päälle ja ympäristöön on kasvanut kasvistoa, ja kaivauksista jäljelle jääneistä kasoista on tullut houkuttimia turisteille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti